Bollen är både gammal och rolig. Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix.
Fotboll

Fotboll – den roligaste leksaken

Dominerar bland sporterna
1:27 min

Bollen är en av världens äldsta leksaker och enligt Magnus Forslund, som är lektor i företagsekonomi på Linnéuniversitetet, är det en av anledningarna till att fotboll har blivit en av världens största idrotter.

– För att det är många som spelar det och sen blir det bara fler och fler som gillar det, säger Ella Wranå som går i fjärde klass.

Hon får medhåll av sin klasskamrat Roman Jonsson Bode.

– Det är många i världen som gillar det och jag tycker själv att det är kul.

Varför tycker du det är kul då?

– Man rör mycket på benen och det är många som kör det, säger han till P4 Kalmar.

Barnen verkar vara överens om att fotbollen är populär för att det är många som håller på med sporten. Bara här i Småland så finns det drygt 47 000 fotbollsspelare jämfört med innebandyn som är näst störst med drygt 13 000 utövare.

Rolig leksak

Magnus Forslund som är lektor i företagsekonomi på Linnéuniversitetet menar att det finns många förklaringar till varför fotbollen är så stor.

– En av de är att bollen kanske är den roligaste leksaken och en annan är att det är så lätt att utöva, säger han till P4 Kalmar.

Roman Jonsson Bode som går på Vasaskolan i Kalmar tror också att en av anledningarna till fotbollens popularitet är dess enkelhet.

– Ja, jag brukar köra det på rasterna på skolan och det är de flesta killarna i klassen som kör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".