Småland

Dödshot mot vargdrabbad fårägare

En av de fårägare som fått får rivna av vargen Kynna i Småland har blivit dödshotad. Fårägaren fick ta emot hoten via telefonsamtal och sms i mitten av oktober. Händelserna är polisanmälda och en förundersökning har inletts kring olaga hot.

Polisen har ingen misstänkt för brotten.

Samtidigt växer kritiken mot skyddsjakten på vargen Kynna. Naturskyddsföreningen (SNF) menar att det är dags att blåsa av övningarna.

"Jakten blir allt svårare för myndigheterna att motivera", skriver SNF:s ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Han menar att flera djurägare nu tagit in sina betesdjur och påstår att det finns många frivilliga i Kronobergs län som gärna hjälper till att bygga stängsel. Han pekar också på att vargen i Småland är genetiskt värdefull för den svenska vargstammen.

Men argumenten biter inte på Elisabet Ardö, funktionsledare på länsstyrelsen i Växjö.

– Här har många fårägare djuren ute hela året, säger hon.

Den 4 november löper Naturvårdsverkets tillstånd till skyddsjakt på Kynna ut. Men är hon inte skjuten då kommer länsstyrelsen att begära förlängning, säger Ardö.

Nyheter Kronoberg/TT
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista