Brand inatt på psykkliniken i Kalmar

Fyra personer, en patient och tre vårdare, rökskadades och tre av fyra vårdavdelningar evakuerades på personal och patienter vid en brand på vuxenpsykiatriska kliniken i Kalmar som startade efter klockan tio igårkväll.

Branden blossade upp i ett rum med en manlig patient på övervåningen i kliniken, belägen på lasarettsområdet i Kalmar. Mannen hade själv tänt eld.

Branden gick att släcka tämligen snabbt men avdelningen blev obrukbar av rök och vatten. De två andra avdelningarna kunde efter midnatt åter tas i bruk.

En person, den manlige patienten, behövde få ambulanstransport till lasarettets akutmottagning. De tre andra, alla vårdare, kunde gå dit. Patienten fick stanna över natten på intensivvårdsavdelningen, han är nu anhållen och bevakas på sjukhuset av polis.

De evakuerade patienterna och vårdpersonalen måste först vänta framför kliniken men fick senare skydd mot kylan i några av landstingets bussar, innan de antingen fick återvända till sin avdelning, 19 av dem inkvarterades på andra vårdavdelningar.

Enligt polisens vakthavande gick evakueringen någorlunda lugnt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".