Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Västervik

Anhöriga varnar för "fia med knuff"

Tror personal kan bytas på flera håll
1:20 min

Oron sprider sig nu bland anhöriga till funktionshindrade i Västervik om att privatiseringen i Gamleby ska få effekter överallt i kommunen, då personal kommer att flyttas runt mellan olika enheter. "Fia med knuff" säger en mamma.

– Det blir fia med knuff och det är inte bra för vissa av omsorgstagarna, säger Kicki Gustavsson som är mamma till en av brukarna.

Över 40 anställda på handikappomsorgen i Gamleby har skrivit på en lista där de slår fast att de inte vill gå över till en framtida privat arbetsgivare. De förlorar då den anställningstrygghet de har i dag genom att ha varit anställda en längre tid, menar de.

Påverkar hela kommunen

Kommunen har lovat att erbjuda nya arbetsplatser. Och det här riskerar nu att påverka omsorgstagarna på andra håll i kommunen.

– Många av dem som jobbar i Gamleby har varit där i många år, så de kanske kommer att få jobb här inne i stan istället, och då kan det bli personalbyte även här, säger Kicki Gustafsson.

Att få ny personal är ett stort problem för vissa funktionshindrade. En del människor har extremt svårt att anpassa sig till förändringar, och anställda har berättat för P4 Kalmar om att det kan räcka med att det kommer in en sommarvikarie för att en del av omsorgstagarna ska drabbas av djup ångest, tillstånd som kan sitta i så länge ordinarie personal är borta.

Nu är alltså de anhöriga oroliga för att det här kommer att drabba omsorgstagare dels i Gamleby, men också i Västervik och på andra håll.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".