Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kjell Oscarsson., ordförande Ölands hembygdsförbund. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
borgholm/himmelsberga

Konsten på Himmelsberga kan räddas

"Vi har ju möjligheter att vara lite hyggliga..."
1:46 min

Det kan finnas en lösning för konstverksamheten på Ölands Museum Himmelsberga. Nu har bland annat Södra Ölands Konstförening och den nybildade intressegruppen Kulturverket Öland visat intresse för att ta över arbetet med utställningarna. Och det är en lösning som Ölands Hembygdsförbund hoppas på.

Som vi har berättat tidigare så kommer Ölands Hembygdsförbund att sluta driva konstverksamheten som har byggts upp vid muséet de sista femton åren eftersom det är för dyrt.

Men nu finns det alltså kanske andra alternativ. Kjell Oscarsson är hembygdsförbundets ordförande:

- Ja, det är ju förhoppningen nu att de som är intresserade av konst och kultur tar över den stora hallen på Himmelsberga. Vi hoppas att de kan göra det och att vi kan ägna oss åt vårt museum på andra sidan vägen.

Det pågår diskussioner om olika lösningar för att verksamheten utställningar i den stora konsthallen som byggdes 1995 ska kunna fortsätta under nån form av kontroll. Ölands Hembygdsförbund har tänkt hyra ut lokalerna direkt till konstnärerna själva men det finns alltså andra möjligheter, bland annat har Södra Ölands konstförening och den nybildade intressegruppen Kulturverket Öland visa intresse för att ta över. Hembygdsförbundet har träffat dem en gång och ser positivt på lösningen. Kjell Oscarsson kan till och med tänka sig att se över hyran:

- Det är klart att det är vi som äger lokaliteterna och har ju möjlighet att vara lite hyggliga när det gäller hyran där givetvis, säger han till P4 Kalmar.

De tre sista åren har Ölands Museum Himmelsberga gått back med en halv miljon kronor varje år och Hembygdsförbundet måste spara kraftigt, det är det ingen tvekan om. Tre tjänster har sagts upp och nu söker man en verksamhetsansvarig som ensam ska ansvara för kansliet, säsongsanställd personal och samlingarna. Ansökningstiden går ut den 15 november och målet är att ha någon anställd till årsskiftet. När det gäller arbetet med att få in mer ideella krafter och ökat stöd från politiskt håll finns det mer att göra. För Himmelsberga behöver stöd och så här säger Kjell Oscarsson om det intresse som många har visat, bland annat via en namninsamling på internet där närmare 600 personer har skrivit på:

- Ja, det är ju intressant att se att så många är intresserade av Himmelsberga, det är bara att konstatera att så är det ju, säger Kjell Oscarsson, och tillägger:

- Men det förändrar inte vår ekonomiska situation ett dugg utan vi måste framhärda som vi har bestämt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".