Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Fler skogsägare vill gödsla

Skogsgödsling kan bli vanligare också i Småland
2:03 min
1 av 3
Lars Johansson fäller skog. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 3
Lars Johansson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
3 av 3
Klicka för grafik: Skogsgödsling

Det väntas bli vanligare med konstgödsel i de småländska skogarna. Flera skogsägare är intresserade av att gödsla och forskare ser nu över om det går att gödsla mer här utan att miljön far illa.

– Vi har ju tyckt att man borde kunna lätta på reglerna en del, för de miljöfaror som naturligtvis finns kanske inte är stora som man trott, säger Göran Örlander är skogsvårdsansvarig på Södra Skogsägarna där tusentals småländska skogsägare är medlemmar.

Att skogsgödsla och tillföra kväve för att få träden att växa snabbare är något som ökat kraftigt i omfattning i Norrland och Svealand de senaste åren.

Inte samma villkor

Här i Småland har det än så länge bara skett i blygsam omfattning. Skogsstyrelsen har nämligen avrått från all gödsling i södra Småland. I norra delarna, liksom de östra, tillåts det, men inte på samma villkor som i norra Sverige.

En förändring kan dock vara på gång. Forskare utreder just nu miljökonsekvenserna av gödslingen, och debatten tyder på att det är en uppluckring på gång, och att vi kommer få se mer gödsling även här framöver.

– Det kan bli smärre förändringar framöver så att det vi inte tycker är lämpligt idag accepteras, säger Hans Samuelsson på skogsstyrelsen, som dock inte vill föregå forskarnas utredning utan först när den är klar om något halvår ge besked om hur de nya allmänna råden kommer se ut.

Ska räcka till mer

Utvecklingen följs med intresse, både från miljövänner som ser en risk för att den biologiska mångfalden hotas, och därmed möjligheten att sträva i en mer varierad skog och mark, men också från skogsägare, som ser ett behov av att öka produktionen.

– Skogen ska räcka till mer idag och vi måste på något sätt öka produktionen för att det ska räcka till alla, säger skogsägaren Lars Johansson från Alsterbro som  själv provat gödsling på en del av sina marker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".