Båtbyggaren Herman Pit framför några av saneringsbåtarna som är klara för leverans till norska kustverket.Foto Peter Bressler/Sveriges Radio
Trankvill

Bygger båtar för Norge

Båtar till norska Kustverket byggs i Trankvill
1:01 min

I konkurrens med andra stora båtvarv har båttillverkaren Hape i byn Trankvill utanför Torsås tagit hem en viktig order på aluminiumbåtar från norska Kustverket. Sju arbetsbåtar som ska hålla på med oljesanering utmed den norska kusten ska byggas i det lilla varvet i byn.

Ordern är värd över en miljon kronor för varvet som drivs av förre holländaren Herman Pit. Han och sambon jobbar just nu som intensivast för att bli klar i tid före årsskiftet med leveransen av båtarna.

– Det ger mycket jobb åt oss och det ger också bra referenser för varvet i framtiden, säger Herman Pit.

Han startade varvet 2002  och han har byggt ett 70-tal båtar. Han märker ett kraftigt intresse från myndigheter och verk i norden att köpa aluminiumbåtar.

– Flera myndigheter som Kustbevakningen och andra verk har gått över till aluminium och lämnat plastbåtar bakom sig. Båtar av aluminium är helt enkelt kraftigare och tål mer, säger Herman Pit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".