1 av 2
Karin Helmersson (S) och Linda Fleetwood (V) presenterar sitt färdiga förslag till Kulturplan för Kalmar län. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kulturplanen för Kalmar län. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Sen kulturplan på politikernas bord

I dag har Regionförbundets Kulturberedning presenterat det färdiga förslaget till Kulturplan för Kalmar län, och det i sista sekund. I morgon ska den antas av Regionförbundets styrelse och på fredag ska den skickas till Kulturrådet. I den skriver politikerna att de framför allt vill satsa på att alla länsbor ska kunna ta del av ett brett kulturutbud och särskilt länets skolelever.

Om planen går igenom betyder det att Regionförbundet har stora löften att uppfylla de närmaste tre åren. I dag får till exempel bara drygt hälften av länets skolelever se teater varje år.

– Det är ju ett högt uppsatt mål men det är ju också viktigt att spänna bågen ibland och faktiskt säga det här är målet och det är häråt vi ska sträva med de medel vi har, säger Karin Helmersson (C) Kulturberedningens vice ordförande.

Barn och ungdomar prioriterade

Barn och ungdomar har länge varit ett prioriterat område inom kulturen i Kalmar län och där vet man att Kulturrådet ser att länet satsar. Bland annat pågår just nu ett projekt för att kartlägga och undersöka hur man kan arbeta med estetiska läroprocesser där Regionförbundet har satsat 300 000 kronor.

Men om alla skolelever ska få ta del av mer kultur krävs större summor än så i framtiden och för att få mer statliga medel krävs det att regionen visar en vilja att satsa, men där är vi inte än säger Linda Fleetwood, som är vänsterpartist och kulturberedningens ordförande:

– Vi kan inte presentera några nya siffror. Det vi kan säga är ungefär detsamma som Kulturrådet har sagt till oss. Att regionen lägger ungefär samma pengar som vi har gjort hittills. Sedan kommer vi naturligtvis slåss för att både regionen, landstinget och Kulturrådet ska lägga mycket mer pengar på kulturen.

Statliga pengar

Kulturplanen kommer att utgöra grunden för hur mycket statliga medel länet får till sju områden inom kulturen: hemslöjden, scenkonsten, arkiven, biblioteken, filmen, museerna och konsten. Förutom satsningen på en kulturell allemansrätt till alla som bor i Kalmar län vill Regionförbundet också prioritera arbetet med att utnyttja vårt lokala kulturarv, allt från mat till mångkultur och lokal historia.

Planen innehåller flera exempel på hur man vill arbeta med kulturen inom de olika områdena, bland annat ska projekt som är kopplade till kultur och äldres hälsa utvecklas, som Kalmar läns museums arbete med minnesträning för dementa.

Och en satsning som inte nämns i den nya Kulturplanen är Kulturberedningens vision att låta alla politiker i regionförbundets styrelse möta länets kulturarrangörer, berättar Linda Fleetwood:

– För de kan ju förmedla det här på ett mycket mer entusiastiskt sätt än vad Karin och jag kan göra.

När ska de få göra det då?

– Ja, vi ska sätta oss vid nästa kulturberedning och lägga upp vår plan för nästa år så då ska vi minsann få med dem.

I morgon ska Regionförbundets styrelse anta planen, om allt går som det ska, för som vi har berättat tidigare så var många instanser som fick planen när den var ute på remiss väldigt kritiska. Bland annat till att det saknades just tydliga mål och en politisk vision:

– Det är klart att det hade varit bra om politiken hade varit med tidigare, nu blev det som det blev när vi blev valda och satte igång vårt arbete. Men samtidigt känner jag att det har varit ett väldigt tydligt fokus på det uppdraget som skulle göras nu och det gör ju att politiken har fått anstränga sig lite extra mycket för att faktiskt få fram den här planen, säger Karin Helmersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".