Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix
Kalmar län

Fylla förmildrande vid allvarliga brott

Fylla vid våldsbrott kan ge lägre straff
1:26 min

Att vara berusad eller drogpåverkat är nu en ursäkt då någon begår allvarligare brott. I ett prejudicerande utslag i högsta domstolen så fick en man sitt straff sänkt då han hävdade att han var så kraftigt berusad att han inte mindes något av händelsen. Flera jurister också här i länet är förvånade över domen.

Thomas Hagman är en av länets åklagare som vill se hur det här kommer att utveckla sig.

– Man får väl se hur det här rättsfallet lander. Det är  inte så enkelt, nu är det fritt fram att skylla på berusning utan det är lite mer klurigt. Jag tror inte man ska överbetona betydelsen av det här fallet.

Det är mer regel än undantag att åtalade i dag skyller på minnesluckor och säger att de varken kan erkänna eller förneka med motiveringen att de varit drogpåverkade eller berusade.

Hösta domstolens utslag som innebär att det är förmildrande, sopar enligt flera juridiska experter bort en av grundreglerna i svensk straffrätt.

Men ett utslag i Högsta Domstolen är prejudicerande det vill säga det är vad alls domare har att rätta sig efter.

– Domstolarna är bundna av det, det finns inga undantag. Sedan är det alltid en bedömning i det enskilda fallet ändå, säger Dan Sjåstad rådman vid tingsrätten i Kalmar.

Är du förvånad över utslaget?

– Ja något, det är nya resonemang som förs in som jag uppfattar det i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".