Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Fårägare vill ha rovdjursstängsel

Fårägare vill ha stängsel innan vargen kommer
1:43 min
1 av 2
Fårbönderna Mats Farne och Per-Åke Svensson. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio

Fårägare i Kalmar län kräver nu att även de ska kunna få statliga bidrag till att sätta upp rovdjursstängsel. Idag finns inte den möjligheten i länet, till skillnad mot i flera andra län i landet. Inte minst är det vargen som oroar. Flera vargar har vandrat i Kalmar län och också tagit får.

Mats Farne i Vennebjörke norr om Vimmerby har 600 får och är rädd för vargen.

– Vargen är ju ett hot som blivit allt starkare och som man har svårt att släppa tankarna på.

Vad är det du vill?

– I och med vi sätter väldigt mycket nyuppsättning av staket är det synd att inte få upp rovdjursstängsel med en gång istället för att behöva sätta om dem om  några år när vargen etablerat sig i länet  Jag tycker Länsstyrelsen eller Jordbruksverket kan vara lite mer förutseende.

Vargen kommer nu allt närmare, hävdar fårfarmare i Kalmar län och pekar på ett och annat rapporterat angrepp. Och för att i framtiden hålla ute vargen från fårhagarna krävs rejält rensade stängselgator och elstängsel, nått som är kostsamt och därför bör farmare även i det här länet få bidrag till det, menar de. Per-Åke Svensson har ett 80-tal får i Rumskulla där man också har problem med lodjur, främst i lamningen.

– Har nu staten bestämt att vi ska ha varg i nästan hela landet får man ställa upp åt andra hållet också

Ingen etablerad varg

På länsstyrelsen är man negativ till stängselbidrag, eftersom uppfattningen är att i länet idag finns ingen etablerad vargstam eller revirbildande varg, utan kanske bara ett och annat genomströvande djur.

Därför är problemet inte så stort idag, och skulle nått djur skadas finns lösningar menar John Winroth landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Kalmar.

– Sker så har man möjlighet att få viss hersättning. Länsstyrlsen  förfogar över viltskademedel. Det går att använda dessa till den hrä typen av tillfälliga skador som kan för den enskilde kan bli förödande. Men när det gäller rovdjursstängsel är regelverket sådant att vi ska konstatera att det finns en varg i Kalmar län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".