OKG. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Oskarshamn

OKG klarar inte av jordbävning

Svenska kärnkraftverk har för dåligt jordbävningsskydd
1:45 min

Det är inte säkert att de svenska kärnkraftverken klarar större naturkatastrofer som jordbävningar. Det visar de stresstester som EU beslöt skulle genomföras efter den katastrof som inträffade i de japanska kärnkraftverken i Fukushima, som drabbades av en tsunami efter en jordbävning.

Det är extremt ovanliga händelser som man nu vill att kärnkraftverken ska klara säger Anders Österberg som är informationschef på OKG.

– Det är händelser som kan inträffa en gång på tio miljoner år, och det är klart att vi alltid måste vara vaksamma på vad för förbättringsåtgärder vi ska kunna ta till för att stå emot även såna extremt ovanliga händelser.

I dag så tickar driften på som vanligt parkering full av bilar och ingen här har någon tanke på jordbävning oskarshamnsverken står på det svenska urberget den baltiska skölden bland den mest stabila och jordbävningssäkra området i världen .

– Ja men vi måste rent teoretiskt ha en robusthet i anläggningarna som motsvarar också sånt som är mycket, mycket osannolikt, säger Anders Österberg.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".