Spelaragenterna dyker upp i allt tidigare skede i unga talangers fotbollsliv. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Fotboll

Agenter söker unga fotbollstalanger

Agenter letar efter allt yngre fotbollstalanger
1:48 min

Många agenter söker sig neråt i åldrarna för att hitta nästa stora fotbollstalang. Peter Boström som är spelarutbildare för Smålands Fotbollförbund och även med i tränarstaben runt det svenska P16-landslaget har märkt av en förändring där agenterna dyker upp allt tidigare.

– Vi ser att man går lite yngre i åldrarna. Den första bilden som agenterna börjar skaffa sig är redan i trettonårsåldern, säger Peter Boström till P4 Kalmar.

Martin Bengtsson som själv gav sig iväg som ungdomsproffs till italienska Inter som sjuttonåring skriver i sin bok "I skuggan av San Siro" att alla ville måla en bild av hur dåliga agenterna var. Han själv hade förmånen att ha en agent som han jobbade bra med men han tror också att det finns agenter som lockar ungdomar genom att erbjuda dem att få träna med en europeisk storklubb.

– Jag tror att det finns de som kanske ger falska bilder och i stor utsträckning kanske utnyttjar unga spelare och unga människor. Det tycker jag är förkastligt och förfärligt, säger han.

Föräldrarna måste hjälpa

Ulla Geersten Elm som är mamma till fotbollsproffsen David, Viktor och Rasmus tror att hennes söner inte hade tagit sig dit där de är idag utan en agent. Men hon menar också att det är viktigt att föräldrarna hjälper till när deras unga och talangfulla ungdomar ska välja en agent.

– Det gäller att som vuxen, om man är ledare eller förälder, att försöka känna efter vilka som vill dig väl. För det finns bra agenter och det är svårt att förhålla sig till hela den här fotbollscirkusen utan agent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".