Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Hultsfred

Småland ska bli ledande på trä

"Redan väldigt tunga inom trä"
1:36 min

Småland ska bli den ledande träregion i Europa inom tio år. Det var ett av målen som förmedlades på en industrikonferens i Hultsfred på torsdagen. Men då måste företagen bli ännu mer effektiva och samarbeta med varandra, enligt deltagarna.

– Det är en god ambition tycker jag, säger Mörlundaföretaget Bergs Timbers vd Åke Bergh.

– Vi är redan tidigare väldigt tunga inom trä i den här regionen och det vore väldigt trevligt om vi kunde utvecklas vidare.

Vad kommer att krävas?

– Att vara lyhörd för vad marknaden önskar, att vara effektiva inom våra egna väggar och utvecklas på ett positivt sätt. Det är nödvändigt att vara effektiv i framtiden, det går inte att vara halveffektiv. Vi måste bli duktigare på det vi håller på med.

Bör satsa på forskning

Trots alla orosmoln kring ekonomin i Europa så var många mycket optimistiska på mötet som hölls på Rock City i Hultsfred. Men för att lyckas växa finns mycket som måste göras. De mindre och medelstora företagen borde satsa mer på forskning och utveckling och arbeta med att hitta nya marknader i världen. Dessa idéer kom fram på konferensen.

Framförallt träindustrin måste också se till att skaffa sig större marginaler och tjäna mer på det de säljer för att inte vara så utsatta när det är sämre tider. Lyckas de kommer Småland bli den viktigaste träregionen i Europa år 2010, var budskapet.

– Här trycker de väldigt hårt på att man måste samarbeta i de olika regionerna och framför allt mellan de olika företagen. Det kommer vi att framföra i vår styrelse också, säger Sven-Åke Wern som representerar bäddsoffetillverkaren Järnforsens stoppmöbler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".