Magnus Engwall på Reaktor Sydost tycker att höstlovet kunde bli ett kulturlov. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio.
Kalmar län

Höstlovet nästan helt utan kultur

"Gör höstlovet till ett kulturlov"
1:50 min

Länets kulturinstitutioner har satsat väldigt lite på aktiviteter under höstlovet. Det är bara Kalmar läns museum som har arrangerat något varje dag. Magnus Engwall på Reaktor Sydost föreslår nu att höstlovet görs om till ett kulturlov.

Magnus Engwall på Reaktor Sydost, som arbetar med ungdomar och film, säger till P4 Kalmar att han mest har träffat vuxna den här veckan men att de finns som resurs om någon vill göra något på egen hand.

– Det blir ju mer att vi passar på att träffa lärare under den här veckan. När de har en höstlovsvecka så blir det mycket fortbildning för lärarna i kommunerna. Vi träffar ju mer människor som jobbar med barn och unga än barn och unga själva, konstaterar Magnus Engwall på Reaktor Sydost.

Ledig under lovet

Det är bara Kalmar läns museum som har arrangerat något varje dag på höstlovet. Byteatern, Kalmar läns teater, visade en föreställning i går kväll av höstens satsning Sådant som jäser och sådant som gror. I tisdags och onsdags kunde elever i grundskolan måla och teckna ett par timmar på Kalmar konstmuseum.

Riksteaterns länskonsulent för barn och unga är själv ledig under höstlovet och några föreställningar för lediga skolelever arrangeras inte.

Övergripande mål

Kulturinstitutionerna i länet har inte satsat på att locka höstlovslediga barn och unga något särskilt. Varken till att uppleva eller själva utöva kultur, trots att det är ett av regionens övergripande mål.

Men Magnus Engwall på Reaktor Sydost påpekar att de finns som resurs för de som vill ta egna initiativ:

– Det kan vara fritidsgårdar, det kan vara ungdomarna själva som vill göra något. Jag vet att ett gäng gymnasietjejer i Växjö som har gjort film sitter på vårt kontor i Växjö och klipper filmen den här veckan.

Kulturlov på hösten

I början av veckan hade Reaktor Sydost ett möte med filmintresserade ungdomar i Karlskrona, dessutom har barn och unga i Torsås, Emmaboda och Nybro fått rabatt till Film i Glasriket. Men Magnus Engwall säger att de borde kunna informera mer om att de finns och vad de kan hjälpa till med inför alla lov. Och visst skulle det gå att göra betydligt mer så här års:

– Vi har ett sportlov på vårkanten varje år, varför skulle inte höstlovet kunna vara ett kulturlov? Det skulle ju vara spännande att titta på hur kulturinstitutioner tillsammans med kommuner kunde erbjuda ett bättre utbud när det gäller kultur och eget skapande på höstloven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".