Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Jönköpingsbeskedet tolkas olika

Beskedet från Jönköping i regionfrågan tolkas olika från politikerna i Kalmar län. För en del är det en bekräftelse på det de redan vetat, att Jönköping kommer försöka bilda en egen region, och därmed inte är att räkna med. Andra ser istället öppningen för en större region framöver som positiv.

– Det här är ju en helt ny öppning. Det ger en helt ny förhandlingssituation för Kalmar län, säger landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby.

Hon räknar med intensiva diskussioner under senhösten och att Jönköpings öppning mot större region framöver bör vägas in när landstingsfullmäktige i Kalmar län den 22 december ska ta ställning till en avsiktsförklaring om en sydvensk region med Skåne, Kronoberg och Blekinge.

"Samma besked"

De flesta andra som P4 Kalmar talar med på torsdagen är inte alls lika lyriska över Jönköpingsbeskedet.

– Jag uppfattar att det är samma besked som tidigare, säger Ulf Nilsson (S) en av de två som företrädit regionförbundet i Kalmar län i samtalen med grannlänen kring regionfrågan.

För honom och flera andra P4 Kalmar talar med är det fortfarande bara det sydsvenska alternativet som i praktiken finns att ta ställning till och som kommunerna i Kalmar län under november månad ska tycka till om i ett remissförfarande. Jönköpingsöppningen ändrar inget i sak, eftersom den kan tolkas väldigt fritt, och bara säger att Jönköpingsregionen kan komma att ingå i en större region efter 2018.

– Sen värderar man det på olika sätt, olika personer, men i sak är det inget nytt, säger Ulf Nilsson som ser att det är en lång resa innan politikerna i Jönköpings län kan komma att ingå i några förhandlingar om en större region.

Tolkas som ett nej

– Datumen kommer inte kunna diskuteras inom överskådlig tid, säger Ulf Nilsson som istället ser ett scenario där Jönköpings län kan komma att placeras i ett stort sydsvenskt län, om det skulle visa sig att planerna på en sydsvensk region går igenom och den statliga utredaren väljer att lägga den statliga länsförvaltningen efter samma karta som regionen.

Också från Östergötland tolkas beskedet från Jönköping som ett nej till en Östra Götalandsregion av Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande som intervjuas av P4 Östergötland på torsdagen. De för nu för samtal med Västmanland, Örebro och Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".