Inga Andersson, skolbibliotekarie på Jenny Nyströmskolan, välkomnar förändringen i skollagen. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio.
Kalmar län

Bibliotekarier välkomnar lagändring

"Folkbibliotek och skolbibliotek har olika uppdrag..."
1:47 min

Länets skolbibliotekarier välkomnar den nya lagen som säger att alla skolor ska ha tillgång till skolbibliotek och att rektorerna ska ansvara för dem. Många kan nu bli anställda direkt av skolan och samarbetet med lärarna kan bli bättre.

– Vi har väntat på att det äntligen ska finnas i skollagen. Det är mycket bättre att det ligger under skolan för folkbibliotek och skolbibliotek har olika uppdrag, säger Pia Malmberg-Kronvall som är bibliotekskonsulent på regionbiblioteket, Regionförbundet i Kalmar län.

Många bibliotekarier tror på positiva förändringar i arbetet nu när det står i skollagen att gymnasieskolor och grundskolor ska ha tillgång till skolbibliotek och att rektorerna ska ansvara för dem. Det innebär att vissa skolbibliotekarier kommer att bli anställda av skolorna istället för av kommunernas kultur- och fritidsförvaltningar. Och många välkomnar denna möjlighet. En av dem är Inga Andersson, skolbibliotekarie på Jenny Nyströmskolan i Kalmar:

– Om man jobbar på ett skolbibliotek och är anställd av en rektor, då kommer man naturligt in i det pedagogiska sammanhanget. Man har lärarna som man ska samarbeta med som kollegor, säger hon.

Närmare till rektorn

Jobbar man inom ett skolbibliotek där man är anställd av kultur- och fritidsförvaltningen kan det istället vara svårt att få informaion om möten och liknande, enligt Inga Andersson.

– Man kallas inte på samma sätt och det är svårt att få någon samsyn på verksamheten därför att man tillhör en annan förvaltning.

Måste mötas i vardagen

Men Pia Malmberg-Kronvall på Regionförbundet påpekar att rektorerna nu måste informeras om vad förändringen innebär:

– Vi märker att det är många rektorer som inte vet hur de ska handskas med frågan. De är experter på skolans verksamhet. Det handlar om att man möts, jobbar mot samma mål och då behöver man mötas i vardagen också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".