Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
mönsterås

Har Berga-bränderna fått uppföljare?

"Vi har ju pratat om de här frågorna tidigare..."
0:36 min

Politikerna i Mönsterås kommun kommer att diskutera vad de kan göra för att eventuellt stoppa den sista tidens bränder och skadegörelse. I torsdags förstördes tio bilar i en brand i ett garage och Socialdemokraternas oppositionsråd Robert Rapakko utesluter inte att det är missnöjda ungdomar som ligger bakom.

Polisen har ännu inte hittat något naturlig förklaring till branden i garaget där tio bilar och byggnader värda flera miljoner skadades. Utredning pågår och man arbetar bland annat med att bearbeta tips och förhöra vittnen.

Branden är den senaste i raden av flera oförklarliga bränder och annan skadegörelse i Mönsterås.

Platsen besöktes igår av Socialdemokraternas man och oppositionsrådet Robert Rapakko. Och han kan inte låta bli att jämföra med bränderna i stadsdelen Berga i Kalmar:

- Jag gör det. Nu ska man väl inte dra för stora växlar än när man inte vet hur det har startat men är det en anlagd brand så är det klara paralleller tycker jag.

Varför blir det sådana här bränder, om den här nu är anlagd, tror du?

- Man spekulerar i om det kan vara missnöje eller något sådant från ungdomarnas sida. Vi har ju pratat om de här frågorna tidigare nu. Det har ju varit småincidenter, andra småbränder och sönderslagna rutor och sådana saker men inget i den här storleken, så är det ju.

Innebär det här att den här frågan hamnar på politikernas bord?

- I allra högsta grad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".