Montage: Nick Näslund/Sveriges Radio
Hultsfred/Högsby

Länets kommuner oense om sydsvensk region

”Skåne är mer expansivt”
1:44 min

Den här veckan ger inlandskommunerna Högsby och Hultsfred besked om de vill vara med och bilda storregion med Skåne, Kronoberg och Blekinge. I Hultsfred talar allt för att det blir tummen ner medan Högsbypolitikerna är oeniga inför dagens fullmäktigemöte.

I Högsby är såväl politiker som invånare splittrade kring förslaget från landstinget att gå in i en sydsvensk region med Skåne, Kronoberg och Blekinge som skulle ta hand om vår sjukvård och kollektivtrafik och svara för utvecklingsfrågorna i regionen.

– Jag tror inte det här är fel, säger Reine Adolfsson, som bär ut möbler till en släpkärra när P4 Kalmar besöker Högsby. Han ser det som mer naturligt för Högsby att gå söderut där de hör mer hemma än norrut.

Ingen bra lösning

Anne Lundberg står utanför entrén till sin arbetsplats biblioteket i Högsby och är mer skeptisk till om Småland ska kunna slås samman med Skåne.

– Jag tror inte det här är en bra lösning för Småland, säger hon och framhåller att Skåne har en helt annan utveckling och läge än Småland där Högsby hör hemma.

När politikerna i Högsby kommunfullmäktige på måndagskvällen ska ta ställning finns två förslag på bordet. Centerpartistiska kommunalrådet Ingemar Svanström vill säga nej.

– Jag tycker det blir för stort, vi kommer på änden härute, säger Ingemar Svanström som räknar med att länet kommer att splittras om det blir en sydsvensk region, vilket kommer få negativa konsekvenser för Högsby vad gälle möjligheten till sjukvård bland annat.

Socialdemokraterna i Högsby däremot menar att det inte går att säga nej till en sydvensk region och även Moderaterna är inne på den linjen så det lutar åt ett svagt ja från Högsby.

Enat nej i Hultsfred

I grannkommunen i norr, Hultsfred, däremot talar allt för att kommunstyrelsen på tisdag enas om ett nej.

– Så som vi hittills har resonerat kommer vi inte tillstyrka det förslaget. Vi är inte särskilt intresserade av det alternativet med en sydsvensk region, säger kommunalrådet (C) Lars Rossander.

Därmed står Kalmar län inför ett läge där de ser ut som att Vimmerby, Västervik och Hultsfred säger nej till en sydsvensk region och där kommunerna i södra länsdelen är mer positivt inställda. Till exempel har kommunstyrelserna i Nybro, Kalmar och Mönsterås enigt, eller nästan enigt sagt ja till förslaget som formellt ska antas av deras fullmäktigeförsamlingar.

Knappt ja i Oskarshamn

Frågan är svårast för kommunerna i mellersta delen av länet som Högsby, men också Oskarshamn, men det lutar ändå åt att de väljer en sydsvensk region framför att behöva bryta sig ur från länet och gå in i Östergötland.

I socialdemokratiskt styrda Oskarshamn har kommunstyrelsen med knapp majoritet sagt ja till förslaget som väntas leda till debatt när fullmäktige ska ta ställning till förslaget.

Tidigare artiklar

#link=274967#


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".