Kalmar

Delade meningar om utpekande

Delade meningar om pedofilutpekande
1:15 min

I helgen delade Svenskarnas Parti ut blad där en enskild person pekades ut som pedofil. Brevet har väckt olika reaktioner kring de som läst om det eller fått det i brevlådan.

– Det är myndigheterna och samhällets ansvar att se till att de inte begår brott igen. Jag tror inte att man minskar risken för att brott begås igen genom att peka ut dem, säger Christina Delborn som P4 Kalmar träffar.

Solveig från Lindsdal håller inte med och menar att vi medborgare måste ta lagen i egna händer.

– När ingen annan gör det, vem ska göra det, undrar hon.

Åsikterna går isär. Ska man hänga ut dömda pedofiler eller inte? Det var i helgen som Svenskarnas Parti lade ett blad i brevlådor i Lindsdal. Bladet börja med "Din lokala pedofil är: ..." Sedan står det namn och adress på en man som ska ha dömts för barnpornografibrott.

Partiet säger också att myndigheterna borde informera omgivningen om att en dömd pedofil bor i området. Men eftersom så inte är fallet, är det upp till privatpersoner att göra det.

Det här oroar många som tycker att det kan leda till allvarliga konsekvenser.

– Risken är att oskyldiga blir utpekade och hela deras tillvaro faller samman, säger en man som P4 Kalmar träffar.

– Det blir en hatstämning i samhället runt omkring, säger Christina Delborn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".