Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Oskarshamn

Ja till vindkraft i Bråbygden

Oskarshamnspolitikerna säger ja till vindkraftverken i Bråbygden utanför Oskarshamn. I går valde fullmäktige att inte utnyttja sitt veto mot vindkraftverken i Sörvik och Bjälebo. Många har protesterat mot planerna.

Protesterna mot bygget av världens kanske största vindkraftverk har varit stora. Flera namninsamlingar har försökt få politikerna att stoppa bygget. I en första etapp byggs 25 verk på ett och samma ställe. Om vindkraftparken faller väl ut finns planer på ännu fler vindkraftverk.

– Vi tycker inte att de passar in här med tanke på den speciella biologiska mångfald och kulturlandskap, säger Ulf Ivarsson från gruppen Skydda Bråbygden som samlat in namn mot bygget.

– Vi hoppas att den enskilde politikern tar sitt ansvar för att skydda bygden.

Men protesterna fick inte gehör i fullmäktige. I går var många människor på plats för att följa politikernas möte. 28 ledamöter var för etableringen och 17 sa nej. Fyra fullmäktigepolitiker avstod från att rösta.

– Vi är i grunden positiva till vindkraften och säger ja. Vi måste ställa om energiförsörjningen och då är vindkraften ypperlig, säger Magnus Larsson (C) till tidningen Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".