Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Högsby

Högsby säger nej till sydregion

Ett oenigt fullmäktige i Högsby bestämde sig i går för att säga nej till en sydsvensk region tillsammans med bland annat Skåne. Röstsiffrorna visar att politikerna var splittrade i frågan: 22 sa nej och 18 röstade ja.

Sverigedemokraterna ville att Kalmar län ska stå på egna ben och bilda region själv, men det förslaget valde Högsbypolitikerna att inte stödja.

– För Högsby kommun är riksväg 34 och Stångådalsbanan oerhört viktiga kommunikationsleder. Med det sydsvenska alternativet och en splittring av länet skulle kommunikationsleder hamna i två regioner, skriver kommunalrådet Ingemar Svanström (C) i yttrandet som fullmäktige ställde sig bakom på mötet.

Socialdemokraterna hade ett förslag som landade i att det inte går att säga nej till en sydsvensk region, även om de hellre sett en Östra Götalandsregion. Ingemar Svanström ser det däremot som viktigt att tydligt markera ett tydligt nej och det är också det som är slutklämmen i yttrandet:

"Högsby kommmun stödjer inte att Kalmar län medverkar i en sydsvensk regionbildning"

Tidigare artiklar

#link=274967#


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".