Öland

Målade minkar djurterrorism menar uppfödarna

1:22 min

Natten till i går slog ett antal djurrättsaktivister till mot en minkfarm på norra Öland och sprayade ett tusental minkar med gul färg så pälsen blev förstörd.  Ägaren Mikael Lundgren känner en enorm vrede och besvikelse efter attacken som han säger är rent djurplågeri. Pälsdjursuppfödarnas riksförbund kallar det för djurterrorism.

– Det är klart att det sätter sig inombords i kroppen, det blir ett sår i kroppen med en sådan här attack. Det jag tycker mest synd om är djuren är det lidande som djuren får stå ut med  när de fått den här kladdiga massan i pälsen och slickar på den och får i sig. 

Är det här djurplågeri?

– Det är rent djurplågeri, det är så tråkigt så det inte är sant.

Det här bara en i raden av attacker mot pälsdjursuppfödare i landet, hur stor ekonomisk skada som Mikael Lundgren lidit kan han i dag inte säga.

Johan Dalén är Vd i Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund och han var idag på plats för att stötta Mikael Lundgren.

– Det här är inte några enskilda attacker av olika grupperingar, det här är systematisk och  organiserad brottslighet. Det här är djurterrorism.

 

Hasse Carlsson

Reporter
hasse.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista