1 av 2
Svampar går fortfarande att hitta när vintern dröjer konstaterar Anders Jörneskog, kommunekolog i Linköping. Foto: Jonas Almkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunekolog Anders Jörneskog

Naturen har inte gått i vila

"En del fåglar finns kvar här och det brukar de inte göra"
1:39 min

Det har varit milda temperaturer under hösten och vintern låter vänta på sig. Det påverkar naturen där både djur och växter reagerar lite annorlunda.

– En och annan kärlväxt, svamp och fåglar finns kvar här vilket de normalt sätt inte gör. Det här är första gången vi har skedänder kvar i november, de brukar flytta i oktober berättar Anders Jörneskog som är kommunekolog.

När det gäller fåglar så flyttar de flesta utomlands när kylan och mörkret tränger sig på. Årets förskjutning av vintern har bara gjort att resan sker vid ett senare tillfälle, men det finns djur som kan råka riktigt illa ut när kylan inte kommer som planerat. Det gäller grodor och salamandrar.

Anders Jörneskog säger att höstens varma klimat inte påverkar ekosystemet något nämnvärt om det bara är en engångsföreteelse. Men om de varma höstarna fortsätter framöver så kan det skapa problem.

– Arterna som är anpassade efter det kalla klimatet kan komma att trängas norrut och vi får en inflyttning av arter från Mellaneuropa. Då kan vi få fåglar, svampar och växter som vi aldrig har sett här förut.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".