Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Ingen debatt kring fotoförbud

"Vi är ett öppet landsting"
1:25 min
Förbudsskylt utanför sjukhuset i Kalmar. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio.

Generella fotoförbud på många sjukhus har blivit starkt omdebatterade. Men i Kalmar län är det ingen stor fråga. Den som vill ta bilder får begära särskilt tillstånd för det.– Många som är på sjukhus mår dåligt och har nog med sig själva utan att de ska behöva bli fotograferade också, säger Börje Torstensson som P4 Kalmar träffar utanför länssjukhuset i Kalmar.

Fotoförbudet är inte nytt hos landstinget i Kalmar län men frågan har blivit aktuell sedan landstinget i Västerbotten nyligen beslutat om fotoförbud. Det har väckt skarp kritik från publicister i Västerbottens län.

– Det handlar inte om att pappor inte ska kunna fotografera sina nyfödda bäbisar, säger Anna Strömblad som är kommunikationsdirektör på landstinget i Kalmar län.

– Men däremot är det viktigt att skydda andra.

"Ett öppet landsting"

Media måste gå via en ansvarig chef eller via pressavdelningen och be om tillstånd om foton ska tas. Anna Strömblad anser inte att det försvårar insynen i verksamheten:

– Vi upplever inte att det har varit något problem. Vi är ett öppet landsting, vi har våra möten öppna och så vidare. Det handlar om att skydda den enskilda individen och inte om att skydda landstinget från granskning.

Stor debatt i Västerbotten

I Kalmar län har reglerna varit så här länge, men på senare tid har reglerna förtydligats genom att läggas ut vid pressinformationen på landstingets hemsida, berättar Anna Strömblad. Klisterlappar med texten ”fotografering förbjuden” har också satts upp på sjukhusets entrédörrar.

De nya reglerna i Västerbotten har lett till skarp kritik från publicister. För två veckor sedan stoppade landstinget i Västerbotten SVT från att intervjua en patient, trots att personen godkänt sin medverkan. Tv-teamet fick inte heller ha med sig en kamera in på sjukhuset.

Video

I Västerbotten har fotoförbudet på landstinget där väckt en stark debatt. Flera medier har protesterat mot beslutet.

Vårdförbundet: "Måste gå att granska"

– Vi har många sätt att påvisa missförhållanden; Lex Sarah, Lex Maria, genom journalanteckningar om att en patient exempelvis förlorat mycket i vikt och blivit undernärd men samtidigt kan det vara svårt utan ett foto. En bild säger som bekant mer än tusen ord, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

– Det måste gå att granska vården. Annars är vi ute på farliga vägar. Om journalister har fått tillstånd av patienter och anhöriga att göra en intervju på sjukhus bör det vara möjligt förutsatt att man respekterar andra patienter, anhörigas och personalens integritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".