Kalmar län

Många skolor under genomsnittet

"Det tar tid att förbättra"
1:24 min

Skolverkets sammanställning av läget för landets högstadieelever visar att många skolor i Kalmar län ligger under riksgenomsnittet när det gäller hur stor andel av eleverna som nått målen i alla ämnen.

Riksgenomsnittet ligger runt 77 procent. Men fyra av Västerviks kommuns fem högstadier ligger under snittet och ligger bland länets sämsta.

– Vårt mål är att alla elever ska klara sina mål, säger Roger Psajd (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Men ni har en bra bit kvar om ni ligger under snittet?

– Ja, det är klart att vi har en bit kvar för att nå dit. Men vi har en trend som är ökande för varje år och det tycker jag visar att vi gör rätt saker.

Skolverket har satt samman uppgifter från landets högstadieskolor när det bland annat gäller genomsnittsbetyg och andel elever som missat målen.

Väljer man att titta på andelen som nått målen i alla ämnen finns fyra skolor i Borgholm, Kalmar, Nybro och Mörbylånga i topp. Sämre och under snittet ligger några skolor i Hultsfred, Borgholm, Nybro, Vimmerby, Högsby och Vimmerby. Sämsta större högstadieskola är Parkskolan i Mönsterås och Prolympia i Virserum har lägst genomsnitt av de privata. Allra lägst av alla, när det gäller andel som nått målen i alla ämnen, är den lilla skolan i Överum. Även några högstadier i Västervik ligger under snittet.

– Det här är långsiktiga saker så det tar tid att förbättra, säger Roger Psajd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".