Berit Gunnarsson kämpar för att tågen ska stanna. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
Gullringen

Kämpar för att tågen ska stanna

"Det känns hopplöst"
1:22 min

På flera mindre orter i Kalmar län finns en önskan om att förbipasserande tåg ska stanna till där. Gullringen är ett exempel. Där har de boende fått nog av att se tåget på Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar fara förbi utan att stanna.

Nu måste det ske en ändring, tycker flera som P4 Kalmar pratat med i Gullringen.

Järnvägen har genom åren spelat en stor betydelse för Gullringen. När den kom 1902 så innebar den ett rejält uppsving för bygden och det var runt stationshuset samhället började byggas upp. Men det var då. Nu svischar flera tåg om dagen förbi det gamla stationshuset utan att stanna.

Den aktiva bygdeföreningen på orten har i flera år kämpat för ett tågstopp med ett viktigt argument: Kommunikationer är det viktigaste för att samhället ska fungera.

Namninsamlingar utan resultat

Gullringen ligger utmed en fyra mil lång sträcka där tågen inte stannar någonstans.

– Det borde tala för att det blir ett stopp. Dessutom är Gullringen en ort där det är mycket inpendling tack vare Skanskas fabrik här, säger Berit Gunnarsson från Bygdeföreningen.

Namninsamlingar med över 5 000 namn har inte hjälpt. Ingen av de ansvariga för Kustpilen har valt att lyssna på byborna.

– Det känns hopplöst eftersom vi vet att det finns ett stort behov av ett tågstopp här.

Kommunikationerna en av Smålands svagheter

OECD har identifierat dålig infrastruktur som en av flaskhalsarna som hindrar utveckling i Småland och Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".