Klicka för grafik: Politikerpensioner
Kalmar län

Politikernas pensioner ändras inte

"Ska jobba efter en färdig politikergärning"
2:36 min

Modellen där kommunalråd som slutat kan få ersättning vid 50 års ålder fram till pension som granskats av Sveriges Radio togs upp på SKL:s kongress idag. Men om det blir några förändringar blir det först efter valet 2014 var beskedet.

- Det är väldigt populistiskt naturligtvis att ifrågsätta dom förmåner som finns och visst måste man se över över tiden, det gjordes 2001. Vi kommer göra det här arbetet, men ingenting kan ske förränn efter valet 2014, sa förhandlingsdelegationens ordförande (M) Ingela Gardner Sundström i interpellationsdebatten, som bara varade i åtta minuter.

Det var i slutet av september som Sveriges Radio blottlade systemet som gynnat hundratals före detta kommunalråd och landstingsråd. P4 Kalmar kunde bland annat avslöja att förra kommunalrådet i Emmaboda, Karl-Erik Nilsson, sedan han slutade där 2007 fått omkring 25.000 kronor i månaden från sin gamla arbetsgivare, samtidigt som han numera driver ett eget aktiebolag.

Karl-Erik Nilsson (just nu högaktuell som kandidat att bli ordförande för Svenska Fotbollförbundet) och alla andra före detta kommunal- och landstingsråd som utnyttjar möjligheten med politikerpension har gemensamt att de följer de regler och avtal som finns, och som också rekommenderats kommunerna av SKL. Därför har flera av ombuden på kongressen nu agerat.

Ilona Szatmari Waldau (V) är en av dem som har föreslagit att reglerna måste skärpas.

– Det är konstigt att man ska kunna gå i pension vid 50 års ålder och sedan vara försörjd resten av livet. Vi har en regering som pratar om arbetslinjen; alla ska jobba. Folk som är sjuka får ingen sjukersättning utan hänvisas vill socialtjänsten. Vi tycker att SKL:s rekommendationer ska bygga på att även politiker ska jobba efter en färdig politikergärning, säger hon.

Det senaste året fram till det senaste halvårsskiftet har landets kommuner och landsting betalat 70 miljoner kronor i visstidspensioner till före detta politiker.

Politiker kan redan vid 50 års ålder själva välja att avgå, och få politikerpension under 15 år fram till de fyller 65 år. Pensionen minskar i takt med deras nya inkomster, men de har inga krav på sig att söka nya jobb och om de fakturerar uppdragen som företagare så påverkas pensionen inte alls.

Det som gäller för andra arbetslösa gäller alltså inte för lokalpolitiker, helt enligt de regler som fastställts av SKL, och som de flesta kommuner valt att följa.

Sveriges Radios bevakning av de lokala politikernas generösa pensionsvillkor gav ett stort gensvar i andra medier och frågan väcker fortfarande starka känslor.

Enligt Ilona Szatmari Waldau så har vänsterpartiet vid flera tillfällen motionerat till SKL:s kongresser och krävt att pensionsreglerna ska ändras, utan att få gehör för det.

Efter vår granskning så är det nu fler politiker från olika partier som vill ha en förändring.

– Jag tycker det är rimligt att man har högre krav på att man försörjer sig själv, säger moderaten Ola Karlson, ombud från Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".