1 av 2
Den olycksdrabbade korridoren i N-huset på universitetet. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kia Graffman, skyddsombud på instutionen. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Växjö/Kalmar

Speglar rasade i arbetsrum

"Jaha, vad händer härnäst"
1:28 min

I somras gav en väggfast bokhylla vika och kunde ha orsakat en dödsolycka i det nybyggda N-huset på Linnéuniversitetet. Nu har tre stora speglar ramlat ner i de anställdas arbetsrum.

– När speglarna rasade sa vi, jaha, vad kommer härnäst ungefär, säger Kia Graffman, skyddsombud på institutionen för socialt arbete.

Lärarna och de andra som jobbar i korridoren i det nybyggda N-huset har drabbats av flera otrevliga överraskningar de senaste månaderna. Hyllorna, monterade på skenor, var inte fastskruvade på rätt sätt av leverantören och hade kunnat orsaka en allvarlig olycka om personen hade suttit vid sitt skrivbord just då.

Nyligen rasade speglar ner i tre rum och ungefär samtidigt. De avlånga speglarna, sattes upp på insidan av dörrarna i samband med att huset byggdes och Kia Graffman, som själv har sin arbetsplats i korridoren, har nu gjort en formell tillbudsanmälan enligt arbetsmiljöförordningen.

– Om de hade gått sönder hade man kunnat få glassplitter på sig, alltså skärskador av olika slag, säger Pia Graffman. Speglar ska inte ramla ner.

Varför speglarna plötsligt bara ramlade ner, vet hon inte.

– De har förmodligen trillat ner när man stängt dörren. De lossnade helt enkelt, säger hon.

Ingen fanns i rummen och speglarna gick heller inte sönder, men det här är inte bra, säger Kia Graffman.

– Nej man blir ju lite förvånad, för det hör ju inte till vanligheterna att speglar trillar ner, men de är ju limmade och sitter inte fast med några stift eller så, så det kanske inte är ett bra sätt att montera speglarna på möjligen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".