Emmelie Hjertqvist, 19 år, är en av de 15 ungdomar som fått jobb på Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Johansson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Unga får jobb – på arbetsförmedlingen

"Jag är en del i köket"
1:31 min

Arbetsförmedlingen satsar i år på att anställa ungdomar på sina egna kontor. Målet är att ge dem erfarenhet, bra meriter och något att göra om dagarna.

– Alla ungdomar kanske inte har så lätt att få jobb och då är detta en jättebra chans att få komma ut i arbetslivet och se hur det ser ut, säger Emmelie Hjertqvist som har jobbat på arbetsförmedlingen i två veckor.

Projektet startade i somras, men det är först nu som anställningarna har börjat sätta fart. I Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar har arbetsförmedlingen anställt sammanlagt 15 personer.

1 000 unga har fått jobb

Ungdomarna är mellan 16 och 24 år och får en heltidsanställning i fyra veckor, med lön efter kollektivavtal.

Satsningen görs över hela landet, med målet att anställa 2 000 personer innan årskiftet. Hittills har 1 000 ungdomar fått jobba under en period på fyra veckor.

– Jag står en del i kundmottagningen, tar emot arbetssökande och vägleder dem. Jag är en del i köket och hjälper till med disk och påfyllning av kaffe.

Vad tycker du om det här då?

– Jag tycker det är jätteroligt, verkligen. Det är så varierat från varje dag, säger Emmelie Hjertqvist.

Inga siffror

Det finns ingen statistik på om man får jobb efter att ha jobbat på arbetsförmedlingen. Men Emmelie Hjertqvist tror att anställningen kommer att ge något framöver:

– Det är många tidigare som har fått arbete efter de jobbat här. Så förhoppningsvis kanske man kan få någonting genom detta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".