Amanda Lindgren och Irja Lennström är glada att skolan får bättre isolering och ventilation. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio.
Högsby

Fröviskolan får bättre isolering

"Det är kallt i vissa, varmt i andra"
1:14 min

Högsby kommuns fastigheter ska få bättre isolering och bättre ventilation. Det har kommunfullmäktige i Högsby kommun beslutat. Kommunen kommer att satsa fem miljoner kronor på just detta ändamål. Först att renoveras blir Fröviskolan.


– Jag tycker det låter jättebra, säger Ilja Lennström som går på mellanstadiet.

– I vissa klassrum kan det behövas. Det är lite kallt i vissa, lite varmt i andra, och ibland dålig luft.

Har kostat pengar

Högsby kommun har tidigare fått klagomål om dålig ventilation och dålig luft i vissa byggnader i Fröviskolan. Det är brister som har kostat kommunen pengar eftersom energikonsumtionen blir hög. Men tack vare ett statligt bidrag för energieffektivisering kan kommunen ta tag i problemet.

Fem miljoner kronor kommer att satsas för att förbättra ventilation och isolering i sporthallen, mellanstadiet och matsalen i Fröviskolan.

Lönsamt i längden

Anders Ivansson, miljösamordnare i Högsby kommun är säker på att den här satsningen blir lönsam i längden:

– Det hoppas vi. Vi har haft konsulter som har tittat på det här och räknat det här. Det visar sig att efter fem år kommer vi att tjäna pengar istället för att betala för mycket som det är i dag. Det lönar sig alltid att spara energi, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".