Frida Ljungberg och Emma Rydén. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Kalmar

Hörselskydd gör elever koncentrerade

Hörselskydd i skolorna ger eleverna ro
1:04 min

Allt fler skolor köper in hörselskydd till sina elever som har svårt att koncentrera sig och behöver tystnad. Emmy Rydén från Dörbyskolan i Smedby utanför Kalmar brukar använda hörselskydden när hon vill vara extra koncentrerad.

– Man blir inte så stressad eller upptagen att prata med någon annan, säger Emmy Rydén.

Längst bak i Emmy Rydéns klass finns en hylla där det ligger fem hörselskydd. De kan Emmy och hennes klasskamrater använda när det behövs. Ofta när de vill läsa eller räkna i lugn och ro.

Så är det på många skolor i Kalmar kommun som vi ringt till. De köper in hörselskydd precis som de köper in böcker eller datorer. Syftet är att ge de som är mer ljudkänsliga, möjlighet att lära sig på bästa sätt, säger rektorn på Dörbyskolan i Kalmar, Lena Thor.

– Man har olika inlärningsstilar, ibland behöver vissa elever lite extra tystnad och då har man valet att använda dessa hörselskydd. Det finns också val att sitta med musik i öronen för dem som tycker att det är lugnare, förklarar Lena Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".