Nils Roth i skidspåret i Svartbäcksmåla. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Nybro

Skidsäsongen blir längre i Nybro

Skidspåren växer i Svartbäcksmåla
1:37 min

Drömmer du om att kunna åka skidor en stor del av året? Din dröm kan bli verklighet. Nybro Ski har beviljat pengar och det innebär att konstsnöanläggningen i Svartbäcksmåla kommer att bli längre och att det blir snö stora delen av året.

Redan igår var spåret öppen och Nils Roth från Bergkvara åkte skidor för första gången.

– Det känns jättekul. Det är själva känslan att åka på snön så fort, säger Nils Roth.

Han och och ett trettiotal barn var de första som använde konstsnöspåren den här säsongen. Just nu är spåren cirka ett hundra meter lång och trettio cm djupt. Men tack vare en finansiering på två miljoner kronor som Nybro Ski har fått från Leader  kommer spåren att bli fyra kilometer lång och ännu breddare.

– Det kommer att bli kul. Jag väntar förhoppningsfullt för att det ska bli superkul, säger Nils Roth.

Tävlingar

Föreningen kommer att köpa in två snökanoner till, vilket kan göra det möjligt att få konstgjord snö en stor del av året. Det betyder att Nybro Ski kan anordna tävlingar. Det har klubben velat göra länge men man har inte uppfyllt de villkoren som krävs.

Thommy Eventhorn från Nybro Ski ser det här som en stor satsning för klubben och för Nybro.

– Vårt mål är att det ska bli den bästa anläggningen i Småland för skidåkning. Det finns flera som har ambitionen men vi är först. Det här är ett område i södra Sverige där det är dåligt med skidanläggningar så vi anser att vi hare en jättebra underlag både för ungdomar och för vuxna skidåkare.

– Vår förhoppning är också att det här ska leda till att vi stärker idrottsprofilen i Nybro, förklarar Thommy Eventhorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".