Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Kalmar län

Flera brott i skolan anmäls inte

"Johans" mamma berättar om tre års helvete
2:00 min

Det finns ett stort mörkertal när det gäller brott som begås i skolan. Vissa brott kommer inte fram och andra anmäls inte till polisen. I dag inleder P4 Kalmar en granskning av skolan som brottsplats.

En av de elever som har drabbats är Johan, som egentligen heter något annat. Under tre års tid i högstadiet utsattes han för mobbing, trakasserier och ren misshandel, utan att en enda anmälan gjordes.

– Jag levde i tre år där jag hela tiden undrade om han skulle ta livet av sig själv eller om de skulle slå ihjäl honom, säger Johans mamma.

Brottsutsatt plats

Men Johans fall är långt ifrån det enda – det som egentligen skiljer det från många andra är att det har upptäckts. För många av brotten i skolan kommer aldrig fram.

– Allmänheten tror väl att det är på det viset men forskningen visar andra sidor. Det är en av de mest brottsutsatta platser vi har, säger Stefan Hellberg som är kriminolog i Västra Götaland.

"Händer mest på rasterna"

När P4 Kalmar under förra veckan besökte flera skolor runt om i länet visade det sig att många av eleverna är medvetna om att det förekommer brott som inte de vuxna inom skolan känner till.

– Det är inte så lätt för dom. Det händer mest på rasterna och då är lärarna någon annanstans, säger Emelie Hansson som går på Skansenskolan.

Annorlunda på arbetsplats

Många av ungdomarna som P4 Kalmar träffat tror dessutom att synen på vad som är ett brott skiljer sig mellan skolan och övriga samhället.

– På en arbetsplats hade man reagerat på direkten. På skolan reagerar man inte lika starkt. Det är en sak som har funnits där hela tiden, säger Sofie Andersson som går på gymnasiet i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".