De anställda har stoppat produktionen. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Överum

Ingen arbetar på fönsterfabriken

Arbetet ligger nere på Inwidos fönsterfabrik
1:38 min

Produktionen vid Elitfönster i Överum har avstannat efter att fabrikens anställda har sagts upp. När P4 Kalmars reporter var på plats arbetade ingen i fabriken och många anställda hade gått därifrån.

Redan i torsdags när arbetarna fick sina uppsägningar stannade produktionen upp helt och hållet.

Alla som P4 Kalmar träffar i den helt stillastående fönsterfabriken förklarar att man inte känner någon motivation att jobba, eftersom ägarna inte har varit villiga att gå arbetarna till mötes när det gäller uppsägningsvillkoren.

– Den här fabriken skulle ha gått för högtryck i dag. Då hade du inte hört vad jag sagt här inne. Då hade det stått fullt med lastbilar som tagit emot och som lämnat gods här, berättar Håkan Karlsson som är glasare.

– Det är tragiskt. Det finns inget så ödsligt som en tyst fabrikslokal.

Oense om stöd

Arbetarna har bland annat krävt längre uppsägningstider och också ekonomiskt stöd för omställning till andra jobb. Kraven har inte företaget velat uppfylla, utan bara gått med på att ge två månader extra till dem med kortast anställningstid.

Trots att ägaren Inwidos rörelsevinst förra året landade på över en halv miljard kronor så säger vd Jonas Netterström att det skulle bli för dyrt att tillmötesgå arbetarnas krav på högre ersättningar:

– Vi har kommit till den insikten att vi skjuter till detta, där går vår gräns.

Det jag har hört nu är att det är väldigt många som är lediga eller sjukskrivna och de som är där producerar inte heller. Vad ska ni göra för att få upp motivationen?

– Vi betalar ju lön till våra arbetare för att de ska arbeta. Vi förväntar oss att arbete sker i Överum tills det är stopp. Mer än så kan jag inte säga i det här fallet.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".