Marcus Mellström och Martin Åkesson, Nybro Vikings. Foto: Tobias Sandblad / Sveriges Radio
Nybro

Vikingsspelare chockade efter lönesänkning

6:16 min

Division 1-hockeyklubben Nybro Vikings sänker spelarlönerna med 30 procent som en direkt sparåtgärd efter ännu ett år med dålig ekonomi och spelarna är fria att söka sig till andra klubbar om dem vill.

Avgående klubbchefen Bengt Sjöstrand säger till P4 Kalmar att beslutet var nödvändigt.
– Gör vi inte det här stålbadet nu så har vi ändå bara bundit ännu mer ris till vår rygg. Sen får vi se vilka som vill spela kvar under de nya förusättningarna men så är det ju. Det andra alternativet är att vi får gå i konkurs.

Såhär dagen efter att styrelsen fattat beskedet att sänka lönerna så träffade P4 Kalmar några av spelarna i en ganska öde Victoriahall.
– Man är ju tom. Helt tom. Jag vet inte riktigt vad man ska göra eller ta vägen. För min egen del så handlar det om överlevnad, säger Martin Åkesson till P4 Kalmar.

Tror du att en del kommer att lämna klubben?

– Det tror jag är ganska ofrånkomligt. Jag vet att det är folk som kommer ha problem att betala hyra och prio ett är ju att kunna ha ett bra liv, säger han till P4 Kalmar.

Med tanke på att det väntar en hel del matcher för spelarna i Nybro Vikings, närmast ikväll hemma mot Kristianstad, så hoppas Martin Åkesson att det här inte ska behöva ta för stor fokus.
– Man får försöka lägga det lite åt sidan och prestera ute på isen också.

"Mycket chockartat"

En som inte tränade idag utan bara cyklade lite i omklädningsrummet var nybrosonen Marcus Mellström och han menar att det här beslutet kom oväntat.
– Det är ju mycket chockartat och det känns lite tomt som Martin sa, säger han till P4 Kalmar.

Även om Nybro Vikings har brottats med ekonomiska problem de senaste åren så menar Mellström ändå att det inte var någon som hade kunnat vänta sig ett beslut som det här.

– Självklart vet vi att vi har en tuff situation här i Nybro och det har det varit i princip alla tre säsonger som jag har varit här men något sånt här tror jag inte att någon kunnat förana, säger han.

Vet inte vad som händer 

Spelarna har alltså nu möjlighet att söka sig till andra klubbar men Mellqvist blir kvar åtminstone den här säsongen. Vad som händer sen är ännu oklart.

– Jag önskar jag kunde svara på det rätt ut men i och med att jag är nybrobo från början så känns det extra jäkligt. Så vi får se, säger han och förklarar att han hade ett längre kontrakt men som nu är brutet efter den här säsongen.

Tipsa P4 Kalmar om en sportnyhet! Ring 0480-59 000 | Mejla sport.kalmar@sverigesradio.se

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista