Kvinnor kan lindra sina klimakteriebesvär genom kosten

Istället för att behöva ta östrogentabletter vid klimakteriebesvär, kan en del kvinnor få besvärslindring genom att äta mat med ett speciellt ämne i.

Asta Karlsson är läkare på kvinnokliniken på Blekingesjukhuset säger att mycket grönsaker, groddar, bönor och olivolja innehåller ämnet och är en bra kost.

Det har varit känt sen länge att kvinnor i Asien knappast har några klimakteriebesvär, och dom äter just den här kosten som Asta Karlsson berättar om.

Att metoden inte är så känd här tror hon beror på den konservativa inställningen till alternativ medicin läkare har haft i Sverige tidigare.

Men hon säger att det finns inget negativit med att prova det här och hon tror att kostmetoden kommer att komma mer och mer i framtiden.

Asta Karlsson säger att informationen kommer att spridas, och om det började talas om det och skrivas om det mer skulle fler välja kosten istället för att ta tabletter för att mildra besvären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".