Pierre Edström. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Regionfrågan "överskuggar allt"

1:34 min

Osäkerheten i regionfrågan riskerar att påverka framtida satsningar på sjukvården i länet. Det befarar folkpartistiska oppositionslandstingsrådet Pierre Edström, en av de 67 politiker som möts i landstingsfullmäktige idag.

– Jag ser en risk för att det här kan förlama utvecklingsarbetet under en lång tid framöver, säger Pierre Edström.

Att det skulle ha påverkat något redan finns inget belägg för, tvärtom har ju landstinget nyligen beslutat om investeringar på samtliga tre sjukhus, till exempel. Men det långsiktiga utvecklingsarbetet riskerar att påverkas tror han.

– Det är framförallt utvecklingsfrågorna inom hälso- och sjukvården, hur ska vi ha det med våra sjukhus, hur ska primärvården se ut, hur ska psykiatrin organiseras. Det har vi väldigt svårt att kunna diskutera just nu när vi inte vet hur strukturen i länet ska se ut med kommunernas tillhörighet i olika regioner framöver.

Debatt om höjd skatt

Under tisdagen och onsdagen den här veckan möts landstingsfullmäktiges 67 politiker för att dra upp riktlinjerna för de kommande tre åren och fastställa 2012 års budget. Det väntas en hel del debatt, om den redan beslutade skattehöjningen till exempel, men det bistra ekonomiska läget gör att det bara skiljer sex miljoner kronor mellan majoritetens och oppositionens budgetförslag för 2012.

En anledning är naturligt det bistra ekonomiska läget som inte gör det möjligt med några storsatsningar framöver för något av blocken. Men Pierre Edström tycker också att diskussionen om vilken region Kalmar läns landsting ska tillhöra har tagit fokus från arbetet.

– Den överskuggar egentligen allting som sker nu i landsting och i kommuner, säger Pierre Edström.

Att regionfrågan under hösten fått ett så extremt högt fokus hade enligt Edström kunnat undvikas om politikerna börjat förhandla med grannlänen långt tidigare, för flera år sen, och han poängterar att Folkpartiet var tidigt ute och propagerade för en Östra Götalandsregion. Men när det nu är som det är tycker han själv att det bästa ändå är att lugna ner tempot och försöka se till att vården i hela länet får det fokus det förtjänar.

Samtidigt är han medveten om att man just genom att fortsätta dra ut på frågan riskerar att skapa nya problem i ett läge där en delning av landstinget, en som gick mot Skåne, och en som gick mot Östergötland, är ett möjligt scenario.

Olika åsikter

Tempot i regionfrågan har skruvats upp under hösten och när alla kommuner fått tycka till om det förslag till sydvensk region som landstinget ska yttra sig om innan jul så har en tydlig splittring uppstått. Fyra kommuner i norr säger helt nej och en femte, Oskarshamn, säger ja men vill fortsätta ha dörren öppen för andra.

– Det kan bli tufft på det sättet att man kommer ha olika intressen och de geografiska tillhörigheterna kommer färga vilket ställningstagande man kommer ha i en del frågor, men det är självfallet något vi måste sätta oss över, säger Pierre Edström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista