mörbylånga

Trasigt vindkraftverk upprör

1:11 min

Vindkraftverket som blåste sönder i fredags har väckt reaktioner. Rotorbladet som lossnade kunde ha dödat någon säger en Mörbylångabo som P4 Kalmar har pratat med. Han undrar också om det finns någon ansvarsförsäkring.

Det Malmöbaserade företaget InnoVentum har fått kommunens tillåtelse att placera två vindkraftverk av så kallad gårdsmodell för visning på allmän plats i hamnen i Mörbylånga.

Utan säkerhetsavstånd och utan någon form av varningar för allmänheten konstaterar Mörbylångabon:

- Propellerbladet var ju så skarpt så det hade kunnat gå igenom ett biltak och hade det varit någon som hade gått där eller cyklat där så hade det varit en direkt dödande projektil som hade kommit, säger han.

Dessutom säger den här mannen att träställningen som själva vindkrafttekniken sitter på svajade betänkligt och han menar att den bygger på en märkligt symmetri som gör att den helt vilar på bultbanden som håller ihop den.

InnoVentum har försökt få sina vindkraftverk exponerade i Malmö men där sade kommunen nej eftersom de dömde ut konstruktionen.

Mörbylångabon undrar vem som har ansvaret om någon eller något hade blivit skadat av delarna som flög loss i vinden. Han tycker inte InnoVentum kan skylla på bultarna som satts dit av en underleverantör.

- Det är naturligtvis det totala ansvaret, det är ju ingen diskussion om det. Och har kommunen undersökt om de har någon ansvarsförsäkring?