MALMÖ

Körkort för dyrt - allt fler väntar

1:32 min

Allt färre unga mellan 18 och 24 år väljer att inte ta körkortet i dag i jämförelse med för tjugo år sedan. Antalet har minskat med 20 procent.

För att vända utvecklingen driver nu riksdagsledamoten Anton Abele (M) frågan. Han tror bland annat att körkortet måste bli billigare för att fler ska ta det.

– Det är dyrt att ta körkortet i dag. Ett genomsnittligt körkort kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor och det är mycket pengar.

Flyttar till städer
För tjugo år sedan hade ungefär 75 procent av alla unga mellan 18 och 24 år körkort, men den siffran har nu sjunkit till under sextio procent.

Enligt Anton Abele beror det alltså på kostnaderna, men också på att många väljer att flytta in till städer där körkortet inte är ett måste på samma sätt som på landsbygden.

Jamila Mohsen som precis börjat plugga körkortsteori tror att många låter bli att ta det för att det helt enkelt finns för lite tid.

– Vi är rätt stressade i dag. Så är det för mig i alla fall, jag har mycket i skolan.

Vill få ner kostnaderna
Anton Abele vill nu vända utvecklingen och gör därför en resa mellan flera olika städer, bland annat Malmö. Han pratar med både körkortslärare och unga för att få en bild av hur man kan vända utvecklingen.

Enligt honom är ett körkort viktigt för att komma in på arbetsmarknaden, och han kommer därför att lägga fram förslag för att få ner kostnaderna.

– Det kan handla om momssänkningar på körlektioner, det kan också handla om att man får fler jämförelsepriser så att kunden kan se var det är billigast att ta körlektioner.

Har inte råd
Ellen Svensson som snart har körkortet i sin hand håller med om att det måste bli billigare, eftersom många av hennes vänner inte har råd med det i dag.

– De säger att det är för dyrt och att jag inte har råd med det nu. De säger att de måste tjäna sina egna pengar för att kunna köpa de paket som finns på trafikskolorna.