Nybro

115 glasarbetare mister jobbet

1:41 min

Orrefors Kosta Boda, glaskoncernen som är en del av New Wave Group, minskar personalen med 115 personer i Orrefors, Kosta och Åfors. Detta eftersom företaget än en gång har drabbats av lågkonjunkturen och det är i huvudsak i produktionen som man ska spara in pengar.

Idag så kommer nya dystra besked i glasriket. Vikande lönsamhet gör att glaskoncernen Orrefors Kosta Boda nu återigen måste göra stora besparingar i produktionen. Det innebär att 115 anställda vid bruken i Orrefors Kosta och Åfors kommer att få lämna företaget. Under förmiddagen informeras personalen och i eftermiddag berättar ledningen hur besparingarna kommer att slå mot de olika bruken.

– Det är inte så kul. Man vill ändå kunna jobba inom det här sen när man är klar men när det inte finns några jobb så känns det bara deprimerande, säger Sofie Westergren som är elev vid glasskolan i Orrefors till P4 Kalmar.

Uppgivet i Orrefors

Det var längesen det kom några positiva signaler från glasriket. Senast 2009 var det stora neddragningar och nu är det alltså dags igen.

Idag är Orrefors helt öde och de få som P4 Kalmar träffar vet ännu inte hur det här varslet slår eller så vill de säga något utan rycker bara uppgivet på axlarna.

Eleverna från glasskolan berättar för P4 Kalmar att de har fått ta sig en funderare över framtiden.

– Det är så klart att man undrar vad man ska göra. Det är verkligen jättekul att blåsa glas och jag tycker folk bör uppskatta det mera, säger Sofia Erefalk som går på glasskolan i Orrefors.

Är du drabbad av neddragningen?

Vet du mer? Tipsa radion! Ring P4 Kalmars nyhetsredaktion: 0480-45 80 10

Tidigare artiklar

FAKTA: VARSEL I GLASRIKET

Orrefors Kosta Boda är Nordens största glasbruksgrupp - anorna sträcker sig tillbaka till 1742 då Kosta grundades.

New Wave Group köpte företaget 2005 av danska Royal Scandinavia.

Senaste årens varsel:

2008: I september varslades 100 anställda.

2009: 200 personer varslades i januari, i mars minskades personalen med 154 anställda till 343 personer.

2011: Cirka 40 personer blev uppsagda under sommaren.

2011: I december varslades 115 personer, kvar blir knappt 200 anställda.

Hasse Carlsson

Reporter
hasse.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista