Kalmar

Kalmar får Ironman-tävlingarna

0:56 min

Kalmar har fått klartecken att arrangera Ironman-tävlingar. World Triathlon Corporation har kommit överens med arrangörerna i Kalmar. Ironman är en av kvaltävlingarna till VM på Hawaii.

Ironman är ett välkänt internationellt varumärke inom sporten och tävlingar med Ironman-status arrangeras bara på några få platser i Europa. Förutom Kalmar hålls liknande tävlingar i Nice, Zürich, Lanzarote, Bolton, Frankfurt, Regensburg och Klagenfurt. Kalmar blir den enda Ironman-tävlingen i Skandinavien.

Förhandlingar har länge förts mellan Kalmar Triathlon och organisationen som äger de internationella tävlingarna. I Kalmar har triathlontävlingar arrangerats sedan 1994 och ingår i dag i SM. Den enda långdistanstävlingen inom svensk triathlon genomförs årligen i Kalmar.

Tusentals besökare

Ironman kommer att arrangeras i Kalmar under flera år, till och med 2014. Tävlingen väntas innebära att tusentals människor kommer till Kalmar för att delta och följa tävlingarna.

I dag lockar Kalmar Triathlon drygt 700 deltagare och en publik på 15 000 personer. Vid en Ironman-tävling räknar Kalmararrangörerna med att de siffrorna fördubblas under det första året och sedan stiger ytterligare.

World Triathlon Corporation har tidigare krävt att löpningen ska ske över Ölandsbron, men Trafikverket har sagt nej. Trots detta har parterna nu lyckats nå fram till ett avtal.

Både regionförbundet och Kalmar kommun stöttar projektet ekonomiskt. I juli skrev regionförbundet på en avsiktsförklaring tillsammans med representanter från WTC. Då var förhoppningen att kontraktet skulle vara undertecknat redan i augusti.

1 000 000

kronor satsar kommunägda Destination Kalmar på tävlingarna varje år.

30 000

väntas besöka Kalmar under tävlingarna 2012, enligt regionförbundets beräkningar.

Hur kommer Ironman att påverka Kalmar?

Vad tror du om arrangemanget? Skriv en kommentar inne i artikeln!

Fakta: Distanser och bana

Distanserna i Ironman är desamma som i järnmannentävlingarna: 3,8 km simning, 180 km cykling och 42,195 km löping.

Just nu arbetar Kalmar kommun och Trafikverket med ett förslag på bansträckning. WTC har önskat att löpningen skulle ske över Ölandsbron, men det alternativet är inte möjligt enligt Trafikverket. Banan ska vara spikad i mars 2012.

Läs också: #text=4512425#

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.