Triathlon

Slott och bro lockade när Kalmar fick Ironman

1:47 min

Ironman kommer till Kalmar. Det presenterade Kalmar Triathlon AB tillsammans med Destination Kalmar på onsdagen. Ironman Kalmar är en av kvaltävlingarna till VM på Hawaii. Arrangörerna själva hoppas att den familjära stämningen som tävlingen sedan tidigare är känd för kommer att finnas kvar, trots att tävlingen nu växer sig betydligt större.

Upp till 1500 deltagare kommer att stå på startlinjen den 18:e augusti nästa sommar. Det begränsade deltagarantalet gör att det kommer att bli en hårdare konkurrens.

Kalmar har i flera år arrangerat triathlontävlingar på järnmannendistans och tävlingsledaren Urban Strömberg tror att vanan av att arrangera den här sortens tävlingar var en av anledningarna till att de nu får Ironman. En annan anledning är staden.

– De tycker att vi har någonting att visa upp här i stan, säger han till P4 Kalmar.

Bron, slottet och torgen är något av det som World Triathlon Corporation la märke till när de var med tävlingsledningen och kollade på staden. Målgången kommer därför att läggas på stortorget i centrala Kalmar och arrangörerna hoppas att det blir en riktig folkfest.

Passerar slottet

Kalmar slott kommer triatleterna att få passera under löpningen men hur det blir med Ölandsbron är inte klart än. Bansträckningen kommer inte att presenteras förrän i vår eftersom arrangörerna ännu inte har löst hur de ska göra med cyklingen och Ölandsbron.

– Jag vet inte om vi kan cykla över Ölandsbron. Ölandsbron i sig är inget problem för där har vi en bra lösning med Trafikverket Problemet är mer vart vi ska cykla för att störa allmänheten så lite som möjligt, säger Urban Strömberg till P4 Kalmar.

Delar på Ölandsbron

Den lösningen som finns för Ölandsbron är att Ironman får en tredjedel av vägen på bron, trafiken till Öland en tredjedel och trafiken till Kalmar en tredjedel.

– Jag tror inte riktigt det är någon av oss, förutom de riktigt inbitna, förstår hur stort det här evenemanget Ironman här. Det här är verkligen en regional, nationell och internationell tävling som kommer till Kalmar. Vi kommer att sättas på prov att vi klarar att det kommer så mycket folk hit och det kommer vi fixa, säger Johan Göransson på Destination Kalmar.

Johan Persson (s) som är ordförande i kommunala Destination Kalmar berättade på en presskonferens på tisdagen om hur glad han är över att turistsäsongen förlängs i och med Ironman. I augusti nästa år kommer det att vara mycket festligheter i Kalmar och mycket av det handlar om idrott. Kalmarmilen, Kanalsimmet och Kalmar Stadsfest följs upp av Ironman som väntas locka tusentals besökare.