Hultsfred

Bara en kommun följer minoritetslagen

1:47 min

Bara en enda av länets kommuner, Hultsfred, arbetar med att följa minoritetslagen som började gälla ifjol. Henric Oscarsson är kultursekreterare i Hultsfreds kommun och han tar det här uppdraget på stort allvar. Kommunens medborgare kommer framöver att få reda på mer om de nationella minoriterna och det här ska förhoppningsvis öka kunskaperna bland annat om minoriteten resandefolket.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man visar att de som tycker att "tattare" är mindre värda, att man visar att de har fel helt enkelt, säger Henric Oscarsson.

Författaren Bennie Åkerfeldt och musikern Pelle Jageby uppträdde i Hultsfred för ett par veckor sedan. Och det var ett synnerligen ovanligt exempel på hur kommunerna kan göra för att förverkliga minoritetslagen från 2010.

Tvångssteriliserades

Föreställningen handlade nämligen om resandefolket, de svenska romerna, som är en av de fem nationella minoriteterna. Minoriterna ska bli mer synliggjorda, enligt den lagen. Bennie Åkerfeldt berättade bland annat om det kanske mörkaste kapitlet i resandefolkets historia, åren mellan 1934 och 1975, när Sverige vill utrota vad man kallade för "tattarna", genom att tvångssterilisera dem och ta deras barn ifrån dem.

Men den här föreställningen, som också kommer att visas i skolorna i Hultsfred framöver, är alltså ett undantag.

Förstod inte frågan

P4 Kalmar har frågat de 12 kommunerna i Kalmar län om de har utsett en ansvarig för att jobba med minoritetslagens krav. Och resultatet var rätt skralt. Nybro kommun missförstod frågan helt och hållet och svarade att kommunen inte har någon majoritet. det svaret syftar på att de lokala sossarna slängde ut samarbetspartiet Vänstern och samtidigt fick nobben av Centern, så att det nu är ett politiskt minoritetsstyre i Nybro.

Något arbete kring de nationella minoritetsfolken verkar inte ha stått så högt på dagordningen. Ytterligare ett par kommuner förstår inte vad frågan gäller, och samtliga utom en svarar hur som helst nej, de har ingen som jobbar med minoritetslagens krav.

Hultsfreds kommun är alltså ensamt i länet om att ha en tjänsteman som jobbar med minoritetsfrågor. Och att det just i Hultsfred finns ett undantag verkar faktiskt vara frågan om en slump.

– Det är ett personligt engagemang. Jag blir själv väldigt irriterad av främliggörandet av olika kulturer och olika folkgrupper, säger Henric Oscarsson.

Nästa år är det 500 år sedan romerna kom till Sverige, och under nästa år kommer också tillsynsmyndigheterna för minoritetslagen att börja granska kommunernas arbete.