Nenad Djordjevic. Foto: Magnus Ekeros/Sveriges Radio.
Fotboll

VM-meriterade Nenad Djordjevic aktuell för Kalmar FF

3:50 min

P4 Kalmar kan avslöja att Nenad Djordjevic, med en lång meritlista bakom sig, är aktuell för Kalmar FF. 32-årige Djordjevic spelar just nu i den ryska ligan – men familjen bor i Nybro och nu vill han hem till Sverige.


I och med att Ängelholms Sebastian Andersson valde att skriva på för Kalmar FF till nästa säsong sa klubbledningen att det nog var färdigvärvat för vintern. Då hade de inte räknat med att det fanns en VM-meriterad serbisk landslagsman i Nybro som inte ville något hellre än att fortsätta sin karriär i Sverige – och varför inte i Kalmar FF?

Nu har deras vägar korsats och P4 Kalmar kan avslöja att 32-årige Nenad Djordjevic kan bli Kalmar FF:s nästa nyförvärv.

Ryskt kontrakt till maj

– Min son har börjat skolan i Nybro nu och då vill jag vara nära honom och min fru efter 15 år med spel i klubbar i Serbien, Japan och senast Ryssland men där har jag inte trivts, säger Nenad Djordjevic till P4 Kalmar.

Han är ytterback och har spelat större delen av sin karriär i serbiska Partizan Belgrad. Han har gjort 17 landskamper för Jugoslavien och Serbien/Montenegro. Senaste säsongen har han spelat i ryska ligan med Krylia Sovetov där han har kontrakt fram till maj.

Vill vara nära familjen

Under nästan hela Nenad Djordjevics elitkarriär har hans fru bott i Nybro och nu har de två barn tillsammans, en pojke på sju år och en flicka på 1,5 år. Nenad har besökt sin familj under uppehållen i ligan men tycker att man tappar för mycket kontakt med barnen när de blir äldre.

Meritlistan imponerar. Klubben i Nenad Djordjevics hjärta är Partizan i hemstaden Belgrad. Laget har tillsammans med Röda Stjärnan hävdat sig väl i Europaspelet. 2004 kvalade Partizan till Champions League och tränades då av tyske Lothar Matteus. Sedan har Partizan spelat Uefa-cupspel, som bäst i åttondelsfinal.

17 landslagsmatcher

Nenad Djordjevic har varit med under alla framgångarna på 2000-talet, spelat kring 300 matcher och varit lagkapten. Han har också hunnit med en avstickare till den japanska ligan 2007. Förutom klubbfotbollen har det blivit 17 matcher i landslaget, först i Jugoslavien, sedan i Serbien Montenegro och det är inte vilka spelare som helst han haft i laget.

Europeiska storheter som Mihailovic och Miatovic har Nenad Djordjevic spelat med och Stankovic är han personlig vän med.

Djordjevic kommer att träna något pass med Kalmar FF innan jul och sedan kanske få med sig ett kontraktsförslag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista