Öland

Satsning på husbilar lyckades

1:20 min

Att byta fokus från båtar till husbilar i Degerhamns hamn blev en lyckad strategi. Det konstaterar båt- och sportfiskeklubben som efter att båtarna blivit allt färre med åren i hamnen istället beslöt sig för att skapa en camping för husbilar.

För två år sedan började klubben jobba aktivt att få dit husbilar. Hittills har klubben investerat 1,6 miljoner kronor i anläggningen.

– Jag hade inte förväntat mig det här stora intresset, säger Sten Persson som är ordförande i klubben.

– Det beror på vår medvetna satsning på att restaurera hamnområdet och att vi byggt en i stort sett ny servicebyggnad, säger han.

Bara 85 båtar

Servicehuset med toaletter och dusch har byggts om, nytt tak på båtladan och andra åtgärder har kostat 1,6 miljoner kronor. Det gav resultatet att det i år blev 1 750 husbilar på campingen. Det ska jämföras med 2010 då det kom 465 husbilar.

Att bara vara till för båtar är ingen framtid, resonerar klubben. I år kom det 85 stycken till hamnen. Den siffran var lite lägre förra året.

Siktar högre

Nästa säsong satsar man på att locka 2 000 husbilar och husvagnar till Degerhamn. Och det räcker inte med det. Sten Persson ser framför sig att hamnen i Degerhamn skulle vara perfekt som en samlingspunkt för södra Öland:

– Närheten till hotellet, bruksparken och hamnområdet vore perfekt ställe att ha evenemang på, säger Sten Persson.

Peter Bressler. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Tipsa Peter
– P4 Kalmars
rullande reporter

Ring honom: 0480-45 80 51

Peter Bressler

Reporter

peter.bressler@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.