1 av 2
Slottets plåttak försvårade släckningsarbetet. Foto: Räddningstjänsten.
2 av 2
Både vindsvåningen och den översta bostadsvåningen blev helt utbrända. De övriga våningarna rök- och vattenskadades. Foto: Räddningstjänsten.
Valdemarsvik

Svårsläckt brand i slott

1:28 min

Hägerstads slott i Hannäs utanför Valdemarsvik eldhärjades svårt i en våldsam brand, som upptäcktes på måndagseftermiddagen. Släckningsarbetet försvårades av den hårda vinden.

Först vid 11-tiden i förmiddags var branden släckt och eftersläckningsarbetet kommer att pågå hela dagen.

– Det största problemet var plåttaket som gjorde det svårt att komma åt branden. Plåten gör att värmen har svårt att försvinna och då pressas det ned i byggnaden, vilket är ett bekymmer i sig, berättar Bho Eklund, chef för räddningstjänsten i Åtvidaberg och Valdemarsvik.

Flera våningar förstörda

Larmet om branden kom vid 14-tiden på annandagen., En förbipasserande hade då sett kraftig rökutveckling från slottets tornspiror. När styrkorna från Valdemarsvik och Åtvidaberg kom fram till slottet fick brandmännen bryta sig in eftersom ägaren inte var hemma.

Släckningsarbetet blev utdraget på grund av den hårda vinden. Först vid elvatiden i förmiddags var branden släckt och eftersläckningsarbetet pågår fortfarande.

Taket, vindsvåningen och den tredje våningen i slottet är nu totalförstörda. De båda andra våningarna har kraftiga rök- och vattenskador.

Elektriskt fel

Hägerstads slott, som ligger i Hannäs mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik har under hösten renoverats på grund efter en tidigare brand för ett halvår sedan. Den gången var det ett elektriskt fel som orsakade branden och enligt Bho Eklund kan brandorsaken vara densamma den här gången.

– Vi har ju inte dragit några direkta slutsatser, men man kan förmoda att det är något elektriskt fel som orsakat det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista