Distriktssköterskemottagningen i Degerhamn. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Nio mottagningar läggs ned

0:49 min

Flera mindre orter runt om i länet blir av med sina distriktssköterskemottagningar och det redan vid årsskiftet. Det är i Degerhamn, Orrefors, Ålem, Fliseryd, Ruda, Fågelfors, Kristdala, Edsbruk och Loftahammar som mottagningarna försvinner.

Mottagningarna försvinner eftersom landstingets distriktssköterskor nu delvis ersätts av kommunernas organisation för hemsjukvård. Men beskedet kommer som en chock för många. Bernt Johansson som är vårdtagare i Degerhamn säger till Ölandsbladet att det handlar om en smygnedläggning och att han tycker att det är mycket allvarligt.

Även oppositionspolitikerna är uppretade.

– Det är tillvägagångssättet som jag vänder mig emot, säger Pierre Edström (FP) som sitter i opposition i landstinget.

– Det här har gjorts bakvägen, via tjänstemännen och med majoritetens goda minne.

"I skuggan av jul och nyår"

Pierre Edström anklagar den rödgröna majoriteten för att mörka vad som händer.

– Här försvinner vården till många äldre utanför de stora tätorterna. Det känns som om man har genomfört det här i skuggan av jul- och nyårshelgerna.

Jessica Rydell (MP) som är ansvarigt landstingsråd håller inte med:

– I slutet av 2007 beslutade landstinget om hemsjukvårdsväxlingen (läs: att kommunerna skulle ta över hemsjukvården från landstinget, reds. anm.). Det beslutet togs i total enighet i landstinget plus de tolv kommunerna.

"Togs i total enighet"

Jessica Rydell menar att nedläggningen av de nio distriktsköterskemottagningar som finns kvar inte bör komma som en överraskning för oppositionen.

– Beslut om hemsjukvården och hälsovalet har tagits i total enighet och därför har vi inte några pengar till distriktssköterskemottagningarna längre. Det är inte gratis precis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista