Svårt att betala räkningar när poststrejken bryter ut

Det gäller att snabba på med att betala sina räkningar den här månaden, i alla fall för den som normalt gör det genom att skicka ett kuvert till post-eller bakgirot. Den strejk på tre postterminaler i Stockholm som kan bryta ut på måndag eftermiddag kommer att få stora effekter på delar av postgången i Sverige och kuvert med räkningar riskerar att fastna på vägen.

Ulla-Maj Karlsson, informationschef på Posten i Småland, rekommenderar alla att posta sina räkningar senast under söndagen i en låda som töms samma dag, det vill säga söndag.

Hinner man inte, kan en del räkningar betalas kostnadsfritt på Svensk Kassaservice och eventuellt kan bankerna hjälpa till, men i övrigt finns inget skydd för konsumenterna om det blir strejk.

Seko har gett dispens för just betalningsuppdrag, men enligt posten är dispensen verkningslös eftersom det är svårt att skilja betalningsuppdrag från annan post och inte praktiskt möjligt eftersom man då behöver ha postsorteringen igång, något som inte sker om det blir strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".