Kalmar

Polisen tar upp 14-åringens fall

Polisen i Kalmar har nu inlett en förundersökning för att få reda på vad som har hänt den försvunna 14-åriga flickan från Kalmar. Flickan tros ha blivit bortrövad till irakiska Kurdistan för tvångsgifte.

Flickan försvann för snart ett år sedan men trots det har ingen polisanmälan upprättats förrän nu, säger Lina Isaksson Funke som är informationsansvarig på Kalmarpolisen.

– Det har inte kommit in en polisanmälan i det här ärendet under dessa månader, varken från vänner till flickan, skola eller socialtjänst och det kan vi inte svara på varför det inte gjorts.

Vad kommer ni att göra nu då?

– Det man kan göra från polisens sida när man får information från till exempel media om att man misstänker att ett brott begått, är att polisen själv kan upprätta en anmälan. Och det är det vi ska göra i dag.

När du säger att inleda förundersökning, vad konkret innebär det?

– Det kan handla om att hålla förhör med flickans familj med skolan kompisar, elever – försöka ta reda på det som hänt. Sedan får vi se vad det leder till, säger Lina Isaksson Funke.

Hur ser polisens kontakter ut med det land som man misstänker att flickan rövats bort till?

– Det beror på vad som hänt, det som kan ha hänt flickan kan vara lagligt i det landet hon förts till och då kan svensk polis inte göra något.

Vad har ni för erfarenhet av sådana här fall tidigare?

– Vi har ett speciellt relationsbrottsteam som jobbar med sådana här frågor men jag kan inte säga att det är särkskilt vanligt här i Kalmar.

#text=4944221#
#text=4929344#
#text=4927531#
#text=4925276#
BAKGRUND: #link=302624#

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista