Klart vilka som får pris av Smålands Akademi

I går avslöjade Smålands Akademi vilka som blir årets pristagare. Sex priser på sammanlagt 165 000 kronor ska delas ut.

Det nyinstiftade kulturpriset till minne av Viktor Rydberg går till Viktor Rydberg-muséet i Jönköping och priset till Dag Hammarskölds minne delas ut till mellanösternkorrespondenten Cordelia Edvardson för hennes skildringar av konflikten mellan israeler och palestinier.

Emilpriset till Astrid Lindgrens minne, som delas ut i samarbete med Sveriges Radio Kronoberg, går till illustratören Marit Törnqvist.

Östrabopriset till Esaias Tegnérs minne delas ut till förfarraren och professorn Björn Larsson. Wallquistpriset delas ut till museiintendenten Anna Maria Claesson.

Linnépriset delas ut till naturfotografen Peter Gerdehag - i mer än två decenier har han genom böcker, föreläsningar, utställningar och nu också tv-filmer skildrat natur, människor och landskap, från kust till fjäll och med ett särskilt hjärta för det smålandska odlingslandskapet mästerligt förenar han estitisk känsla med dokumentär exakthet och ger oss därmed alla ett efffktit redksap i kampen för att öfrsvara vårt lands värderfulla natur och kulturmiljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".